Gå till innehåll

Övergångsbesvär

Symtomen på att jag är i övergångsåldern började abrupt en höstmånad förra året med att jag vaknade av en våg av hetta som sköljde genom min kropp ... Genomsvettig låg jag förvånad, men misstänksam, vaken i min säng. Men snart visste jag … Dagar, veckor och månader gick. Jag hade värmevallningar och svettningar dag som natt, men stördes bara om natten. Jag tränar regelbundet och är van att svettas. Men bristen på sömn blev svår, jag vaknade mellan 10 och 12 gånger per natt. Jag blev allt tröttare och utan energi. Jag blev torr i underlivet och min sexlust försvann.

Jag har varit så bestämd i att jag, när den dagen kom, inte skulle tillföra min kropp östrogen. Jag är jätterädd för biverkningarna! Men till slut var jag på väg att ge upp. En kväll satte jag mig vid datorn och sökte på nätet, fanns det verkligen inga alternativ? Sökorden ”klimakteriebesvär” och ”behandling” förde mig till massor av referenser. Jag hade, om jag velat, kunnat läsa sida upp och sida ner om östrogen, och Östrogen, och ÖsTrOgEn, och akupunktur … och östr… Vad? … backade tillbaka … och akupunktur. Trots en hel del skepticism läser jag noggrant Susana Quintelas hemsida. Hennes tilltal passade mig liksom hennes sätt att beskriva övergångsperioden som en naturlig del av livet. Mejlade en beskrivning av hur jag hade det: Tror du att du kan hjälpa mej? Fick svar: Ja, det tror jag. Ordet ”tror” fäste jag mig, det ingav mig förtroende. Beställde tid,
gick dit …

Hon ställer frågor om min fysiska och psykiska belägenhet, beskriver bristen på balans mellan Ying och Yang i min kropp, tar puls och blodtryck, tittar på min tunga, sätter nålar, ger kostråd och örter, har svårt att svara på mina frågor som, som hon säger, utgår från ett västerländskt medicinskt tänkande. Hon ser till balansen i hela kroppen, säger hon. Hon är inte symtomfixerad som den medicinska tradition jag är van vid. Jag har sökt både husläkaren och gynekologen – har man brist på östrogen sätts nytt in …

Jag går till Susana en gång i veckan och efter bara två veckor minskar antalet vallningar och svettningar både natt och dag. Snart vaknar jag bara tre gånger/natt och det håller sig stabilt under flera veckor. Jag börjar erfara en känsla av välbefinnande, trötthet som avtar, energi som återkommer. Mitt underliv är inte torrt länge och sexlusten återvänder. Sedan upphör vallningar/svettningarna helt. Det är som om jag får livet tillbaka. Jag firar med fest för mina vänner! Sen följer en mycket stressande period på mitt arbete. Svaga vallningar och små svettningar kommer – två gånger om dagen sådär och två på natten ungefär, men hjälp!!! Behandlingen utökas med andningsövningar. Jag tar ett steg tillbaka på arbetet och engagerar mig mindre i det som stressat mig. Besvären försvinner snabbt.

När detta skrivs har jag fått ca fjorton behandlingar. Ännu är Susana inte riktigt nöjd med balansen i min kropp, säger hon, även om det givetvis är upp till mig om jag vill avsluta eller fortsätta. Även om Susana inte är riktigt nöjd – så gissa om jag är det! Jag är så glad över att jag bestämde mig för att pröva – trots min skeptiska inställning!

Anna, 52 år