Gå till innehåll

Allergisk rinit

Hösnuva, pollenallergi, varaktig allergisk rinit, mm

Allergisk rinit är ett besvär som jag ofta träffar på min praktik. Den kan vara begränsad till en viss årstid och återkomma varje år (hösnuva) eller den kan drabba en människa året runt. Man är allergisk mot exempelvis en viss typ av pollen, damm, djurpäls eller annat. Allergisk rinit är ett tecken på att immunförsvaret är lågt och flera kroppsfunktioner är då inblandade. Man räknar med att ca 20-30% av befolkningen har en allergisk kroppskonstitution.

Hur kan kinesisk akupunktur och örtblandningar hjälpa dig?

Kinesisk medicin har känt igen allergisk rinit som en specifik sjukdom under flera århundraden (bi qiu: “jämrande näsa"). Akupunktur kombinerad med kinesiska örter kan ge dig effektiv hjälp för att rätta till de underliggande orsakerna till din rinit. Hjälpen gäller både under den akuta fasen och under remissionsfasen i förebyggande syfte.

Örtblandningar

Kinesiska örter är mycket viktiga komplement till akupunkturbehandlingen vid allergisk rinit eftersom flera kinesiska örter kan minska inflammationen i näsa, öron och hals. De ingår i formler med andra örter som förstärker konstitutionen.

  • Hösnuva (den årstidsbegränsade formen av rinit)
  • Hösnuva kan behandlas under två stadier. Under den akuta fasen behandlar vi de besvärliga symtomen i näsa, hals och ögon medan vi utanför den akuta perioden syftar till att förebygga nya anfall och behandlar då "roten" till sjukdomen. Då förstärks immunsystemet. På detta sätt kan man förebygga och så småningom minska de svåra akuta faserna.Allergisk rinit året runt
    I denna form av rinit bör vi på samma gång behandla besvärets symptom och den underliggande orsaken efter individuell diagnos. Behandlingen kan leda till avsevärd förbättring av besvären eller helt tillfrisknande.

Det kinesisk medicinska perspektivet och råd

Enligt kinesisk medicin ligger orsakerna till denna sjukdom på tre områden: viss konstitutionell svaghet, externa orsaker, d v s exponeringen för utlösande faktorer samt en rad faktorer förknippade med livsföringen. I den senare gruppen ingår i första hand felaktig kost och s k iatrogenesis, d v s sjukdom förorsakad av felanvändning av mediciner.

  • Vad gäller fel kost är det viktigaste olämplig barnmat, nämligen för mycket rå och kall mat, iskalla drycker, för mycket svårsmält mat, för mycket socker, godis, frukter och fruktjuice samt att äta för mycket, inkluderat för mycket amning. Alla dessa faktorer försvagar kroppskonstitutionen.
  • En annan bidragande orsak är iatrogenesis, framför allt olämplig användning av antibiotika som skadar matsmältningssystemet.
  • Olika former av stress försämrar kroppens konstitution och kan göra att sjukdomen återkommer. Psykiska faktorer spelar alltid en roll vid kronisk sjukdom.
  • Med båda former av rinit behöver man dessutom lämplig fysisk träning för att bygga upp immunförsvaret. För en lyckad behandling bör man alltså ta hänsyn till dessa aspekter.