Gå till innehåll

Anna, 43 år

Jag heter Anna och är 43 år. Min man och jag bestämde oss inte för att försöka skaffa barn förrän det år jag skulle fylla 40. Månaderna gick, och ingenting hände. Nåja, tänkte jag – ett år har man ju hört att det kan ta. Efter ett halvår var jag på min årliga gynkontroll, och då frågade min läkare om det inte var dags för barn snart. Jag berättade som det var, och han tyckte att vi skulle göra en utredning – vilket vi gjorde, utan att några ”fel” hittades. Min läkare föreslog i alla fall att han skulle remittera till IVF, vi fick inom någon vecka en kallelse till en privat IVF-klinik. Våra chanser att lyckas med IVF bedömdes till 25% , och vi var snabbt igång med vår första IVF, som misslyckades.

Under våren hade jag sökt information på nätet om barnlöshet, och hamnat på sidor om TCM, vilket börjat intressera mig. Så jag sökte någon som utövade detta i Stockholm, och fick tipset om Susana Quintela. Jag ringde upp henne och fick en tid i början av sommaren.

Jag minns att jag sa till Susana första gången, att jag tror nog egentligen inte på det här, men ville ändå ge det en chans. Susana undersökte mig och ställde en diagnos, och jag började med akupunktur hos henne, en gång i veckan, fram till vi gjorde nästa IVF-försök. Jag kände ofta att det var svårt att kombinera akupunkturen med IVF-behandlingen, eftersom den senare är så klinisk, och jag var ibland rädd att akupunkturen skulle ”störa” den hormonbehandling jag genomgick. Men samtidigt mådde jag så bra av akupunkturen, och fortsatte fram tills det var dags för äggplockning.

Ca tre veckor senare testade jag positivt för första gången i mitt liv! Jag ringde Susana samma dag, och hon sa att ”jag visste det, jag trodde att du kunde bli gravid!”. Trots att jag någonstans inom mig trodde att akupunkturen var åtminstone en av anledningarna till att jag blivit gravid, vågade jag inte fortsätta, utan slutade helt både med behandlingen och med örterna jag ätit.

I vecka 10 konstaterades missfall, och hela vår värld rasade, naturligtvis.

Det tog ett par månader för mig att läka såren, och under tiden hann vi med att göra en tredje IVF, utan att lyckas. Under den här tiden hade jag ingen kontakt med Susana, men efter misslyckandet ringde jag henne direkt och bad att få komma.

Det är ingen överdrift att jag föll i Susanas armar, det var så skönt att få komma tillbaka! Jag berättade för henne om allt som hänt, och att vi ville försöka igen, och började gå varje vecka igen. Samtidigt började jag med nya örter.

Våren –05 gjorde vi vår fjärde ivf, och jag blev gravid – igen!!! Nu var jag övertygad om att akupunkturen och kinesiska örter var förklaringen, jag har ju aldrig blivit gravid på naturlig väg, men båda gångerna jag gjort ivf efter akupunktur hos Susana. Därför bestämde jag mig denna gång att lita på Susana och följa hennes råd till 100%, vilket jag gjorde. Jag gick på behandling varje vecka under graviditeten, och jag åt de örter hon rekommenderade.

Jag mådde strålande hela graviditeten, hade lite ”normala” krämpor på slutet pga min stora mage – men annars var graviditeten helt komplikationsfri, och i januari –06, vid 42,5 års ålder, födde jag mitt första barn – en ljuvlig och helt frisk liten flicka!

Jag går fortfarande hos Susana, eftersom som en extra bonus har min nästan konstanta huvudvärk försvunnit sedan jag började hos henne, och jag känner också att spänningarna i axlar och rygg minskat.

//Anna